МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни 

...
МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни 
Коментари Харесай

Как да гласувате, ако в деня на изборите документите ви за самоличност не са валидни?

МВР ще спомага на българските жители, които не имат валидни  документи за идентичност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите 

В седмицата преди 29 октомври 2023 година, когато ще се проведат изборите за общински съветници и кметове, е основана нужната организация българските жители, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изтекъл  период, да имат опция да упражнят правото си на глас.

Дирекция " Български документи за идентичност “ е основала следната организация за работа:

1. В взаимозависимост от съответните нормативни условия, на жители, подали към този момент заявление за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение  за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност (лична карта, личен/зелен паспорт) или персонална карта с изминал период на валидност;

2. При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 27 октомври 2023 година, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават.

За издаване на уверение е належащо:

Гражданите персонално да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР, районно управление (на МВР) и сектор към районно управление (на МВР) - в интервала от 24 до 28 октомври от 8.30 до 17.00 часа и на 29 октомври от 8.30 до 19.00  часа. В случай, че работното време на съответното звено БДС е друго, удостоверенията ще се издават в границите на работното време на звеното, като наложително ще се съблюдава интервала на 28.10.2023 година (събота) и на 29.10.2023 година (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е сложена на входа на  пространствата, в които се реализира административно обслужване на жители по линия на документи за идентичност, и на интернет страницата на Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР.

Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за общински съветници и кметове, се издават единствено след приемане на  заявление за издаване на персонална карта.

З. В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на лична  карта, уверение може да се издаде във всяко районно управление (на МВР) и участьк към районно управление (на МВР), Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР, без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.

При производство на втори тур на избори за общински съветници и за кметове (05.11.2023 г.) ще бъдат издавани нови удостоверения от 31.10.2023 година според описания нагоре метод и време.

Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно за изборния ден - 29 октомври 2023 година

Министерство на вътрешните работи ще спомага на българските жители, които не имат годни документи за идентичност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите

Нови удостоверения ще бъдат издавани от 31 октомври до 5 ноември в това число, тьй като издадените за първи тур са невалидни

За втория тур на изборите за общински съветници и за кметове в обитаемоте места, където  ще се проведат такива, чиновниците на Дирекция " Български документи за идентичност " и звената " Български документи за идентичност " при Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР, районно управление (на МВР) и сектор районно управление (на МВР) ще  работят на 4 ноември от 8.30 до 17.30 часа и на 5 ноември от 8.30 до 19.30 часа. Нови  удостоверения ще бъдат издавани от 31 октомври до 5 ноември в това число, защото издадените за първия тур на изборите на 29.10.2023 година са невалидни.

В седмицата преди 5 ноември 2023 година, когато ще се организира вторият тур на изборите за общински съветници и кметове, е основана нужната организация българските жители, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи (лична карта или  персонален /зелен/ паспорт) тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период, да имат опция да упражнят правото си на глас:

1. В взаимозависимост от съответните нормативни условия, на жители, подали към този момент заявление  за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение  за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност (лична карта,  личен/зелен паспорт) или персонална карта с изминал период на валидност;

2. При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на З ноември 2023 година, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават.

За издаване на уверение е належащо:

Гражданите персонално да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР, районно управление (на МВР) и сектор към районно управление (на МВР) - за дните  от 31 октомври до 4 ноември от 8.30 до 17.00 часа и на 5 ноември от 8.30 до 19.00 часа. В случай че работното време на съответното звено БДС е друго, удостоверенията ще  се издават в границите на работното време на звеното, като наложително ще се спазва  интервалът на 04.11.2023 година (събота) и на 05.112023 година (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е сложена на входа на пространствата, в които се  реализира административно обслужване на жители по линия на документи за  идентичност, и на интернет страницата на Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР.

Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в  изборите за общински съветници и кметове, се издават единствено след приемане на  заявление за издаване на персонална карта.

З. В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко районно управление (на МВР) и участьк към районно управление (на МВР), Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР, без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.

Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация,

Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно за изборния ден - 5 ноември 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР